En blogg hovedsaklig om bøker, men også om film og annen moro.

tirsdag 29. mars 2011

Herlig krim fra Yorkshire


Bokanmeldelse av ”Dead Right” av Peter Robinson.

Terningkast: 5.


Forlag: Pan. Antall sider: 359.

Jeg leser vanligvis ikke krim. Utenom noen få ganger der jeg får helt dilla er det ikke en sjanger for meg. Eneste grunnen til at jeg i det hele tatt plukket opp ”Dead Right” var at den stod på pensum. Men for en herlig overraskelse det var!

”Dead Right” forteller historien om drapet på Jason Fox. Det hele ser bare ut til å være et etter-barslagsmål som har gått litt for langt og Inspektør Alan Banks tror saken vil være easy-peasy. Men når det viser seg at Jason var medlem i nynazistgruppen The Albion Leauge begynner ting å bli komplisert. Kan det være innvandrerungdom som hadde fått nok som tok livet av ham? Eller kanskje noen av hans mednazister?

Før jeg fortsetter min lovprising av boken må jeg advare om to ting. 1. Handlingen er lagt til the Yorkshire Dales, et område jeg har bodd i og er veldig glad i. 2. Jeg elsker britiske krimserier av den typen NRK ofte viser på fredagskveldene. Med andre ord har jeg en god forutsetning for å like denne boken. Den er nemlig ikke mye bedre enn annen krim. Den er bare en god, gammeldags og veldig koselig whodunnit roman. I motsetning til nordisk krim, som ofte er mørk, psykologisk og med komplekse karakterer har denne en mye lettere tone. Og det er nettopp derfor jeg likte denne boken så godt. Jeg vil ikke ha krim som får meg til å ligge lys våken om natten. Se for deg ”Midsummer Murders” i Yorkshire og du har essensen i denne boken. Og jeg elsker ”Midsummer Murders” akkurat like mye som denne boken. Så liker du den typen krim er dette en bok å anbefale på det varmeste. Peter Robinson har skrevet en lang rekke romaner om Alan Banks og jeg skal definitivt lese flere!

En liten artig detalj helt på tampen. Boken er skrevet i 1997 og handlingen er fra da, den gangen internett var noe veldig nytt og fancy. Det skaper noen morsomme situasjoner for dagens leser. Eksempelvis:

’”South Yorkshire’s even got their own web page. And Mercia.’Gristhorpe frowned. ‘What do they do with them?’Susan shrugged. ‘ Put out information.(…) It’s an interface with the community.’‘Is it, indeed?’ Gristhorpe grunted. ‘Sounds like a complete bloody waste of time to me’”


PS: Takk til dere som svarte på mitt forrige hjelp-innlegg. Det er fortsatt tull nå, men det funker hvis jeg klipper ut og limer inn hver enkelt avsnitt. Forstå det den som kan...

2 kommentarer:

  1. Jeg leser så og si aldri krim, men høres ut som en spennende bok:)

    SvarSlett
  2. Jeg liker også god gammeldags britisk krim. Det er så og si eneste krimmen jeg leser og liker. Enkelte stusser når jeg beskriver krimbøker som koselig, men jeg syns det passer så fint på denne typen krim. Min favoritt er Colin Dexters bøker om Morse, men kanskje prøver jeg Peter Robinson også. Takk for tipset =)

    SvarSlett