En blogg hovedsaklig om bøker, men også om film og annen moro.

fredag 15. juni 2012

Fengende om drager og drageriddereBokanmeldelse av Dragonflight av Anne McCaffrey. Første bok i serien Dragonriders of Pern.
Terningkast: 4

Jeg innrømmer det: jeg digger drager. Vampyrer, trollmenn eller hester med vinger, joda det er stilig det også, men det er ingenting som er så magisk som en drage. Det var derfor på høy tid at jeg endelig kom i gang med å lese Anne McCaffreys serie Dragonriders of Pern. Serien er på mange måter en klassiker innen den fantastiske litteraturen, men selv om både drager og et middelalderlignende samfunn kan gi inntrykk av at bøkene hører hjemme i fantasysjangeren går faktisk Dragonriders of Pern under kategorien science-fiction. Pern er nemlig navnet på en planet som for lenge siden ble befolket av mennesker fra jorden, men de to planetene har så mistet kontakten.

Så hva handler Dragonflight om? På Pern er den største trusselen threads. Når Perns bane kommer i nærheten av naboplaneten the Red Star, faller threads fra himmelen, en farlig materie som ødelegger alt plante- og dyreliv det kommer i kontakt med. De eneste som kan beskytte planeten er da dragene og deres riddere. Når Dragonflight starter er det gått lang tid siden siste gang det falt threads fra himmelen, og uten den overhengende trusselen har respekten for drageridderne gått nedover. Mange tror ikke lenger at threads eksisterer. Kombinert med dårlig lederskap har dette ført til en sterk nedgang i dragestanden. Et nytt dronningegg er lagt etter at den gamle dronningen døde, og dette egget trenger nå en ridder. Kan denne ridderen kanskje være den viljesterke ungjenta Lessa i det avsidesliggende Ruatha?

Historien i Dragonflight er helt klart fengende. McCaffrey har klart å skape en troverdig og spennende verden det er lett å leve seg inn i. Spesielt hovedpersonen Lessa er en gjennomført karakter med en interessant kompleksitet. Likevel føltes historien tidvis noe hakkete. Noen ganger gikk det hele litt fort fram. Dessuten følte jeg tidvis som om jeg satt og hørte på noens interne samtale; det var nemlig flere ganger elementer jeg følte ble litt dårlig forklart. Jeg som leser ble da sittende og gjette meg fram til sammenhengen. Alt i alt synes jeg likevel at boken var fengende fra start til slutt. Det er derfor ingen tvil om at jeg kommer til å lese flere bøker i serien.

4 kommentarer:

 1. Det er ein bra serie der eg likte dei fleste av bøkene ganske godt. Er einig i at denne første er litt uklar på ein del punkt, men serien er som sagt stort sett veldig bra. Nokre av dei siste bøkene var eg mindre begeistra for.

  SvarSlett
 2. Hmm.. Jeg (eller, samboen) har serien i hylla.. Ikke kommet meg så langt som å lese den ennå. En vakker dag osv.. ;) Takk for påminnelsen!!

  SvarSlett
 3. Høres ut som en spennende bok:) Drager er jo kjempestilige:) Takk for flott anmeldelse og ha en strålende dag videre:)

  SvarSlett
 4. Jeg elsker også drager! Så denne skal rett på min TBR liste. Tusen takk for kjempebra tips!

  SvarSlett