En blogg hovedsaklig om bøker, men også om film og annen moro.

torsdag 29. mars 2012

Tips til påskekrim: Peter Robinson


Påske er krimtid. Her er mitt tips til en glimrende krimforfatter som fortjener å bli oppdaget av flere.

For de som har vært innom bloggen min før er kanskje ikke Peter Robinson et nytt navn. Det er ikke til å stikke under en stol at jeg er stor fan av denne britiske krimforfatteren. Sannheten er at jeg har fått helt dilla, og leser nå alle bøkene hans i kronologisk rekkefølge.

Peter Robinson er bosatt i Canada, men kommer opprinnelig fra Yorkshire. Og det er nettopp i Yorkshire at handlingen i bøkene hans foregår. I den fiktive byen Eastvale i North Yorkshire holder politietterforskeren Alan Banks til. Banks er egentlig sørfra, og har lang fartstid bak seg i the Met i London. Men storbyens vold og stress tærer på Banks, og han flytter nordover, sammen med familien, i håp om et mer fredelig liv. Men livet på landet er ikke fullt så fredelig som Banks forventet. Selv i det idylliske Yorkshirelandskapet er det mennesker med mørke sider, og når det skjer et mord er det Inspector Alan Banks som må oppklare det hele.

Peter Robinsons bøker er velskrevne og underholdene, slik god krim skal være. Robinson er en god historieforteller, og skaper spennende mysterier som ofte tar overaskende vendinger. Dette er likevel trekk ved de fleste krimbøker. Det jeg liker så godt med Alan Banks-serien er kontrasten mellom det vakre og sjarmerende hverdagslivet i The Yorkshire Dales, og forbrytelsene som forgår der. Jeg orker ikke lese krim der alt er mørkt og trist. Jeg orker ikke lese forfattere som virker som om de konkurrerer om å beskrive de mest groteske og bestialske forbrytelser i detalj. Med Peter Robinson slipper jeg dette. Han trenger ikke gå ned på gørr-nivå for å skrive en god krim. Med en svært sympatisk hovedrolleinnehaver, som ofte er å finne på koselige landsbypuber, er Peter Robinsons bøker krim av et helt annet kaliber.

Første boken om Alan Banks, Gallows View, kom ut i 1987. Siden da har det blitt utgitt 20 bøker i serien om Alan Banks, den siste i fjor. I Norge var vi litt sent ute med å oppdage denne glimrende krimforfatteren, og ikke før i år 2003 kom en Peter Robinson roman på norsk. Siden da har 7 av Peter Robinsons bøker fått norsk språkdrakt.

Oversikt over Alan Banks serien:

1. Gallows view
2. A dedicated man
3. A necessary end
4. The hanging valley
5. Past reason hated
6. Wednesday's child
7. Dry bones that dream
8. Innocent graves
9. Dead right
10. En usedvanlig tørr sommer
11. Cold is the grave
12. Etterspill
13. The summer that never was
14. Lek med ild
15. Strange affair
16. En bit av mitt hjerte
17. Djevelens venn
18. Alle mørkets farger
19. Dødelig sjarm
20. Before the poison

(Klikk på linkene for å komme til de av bøkene jeg har anmeldt tidligere)

Som listen viser er bok 1-9, 11, 13, 15 ikke oversatt til norsk. Heller ikke den aller siste boken er oversatt, men det er rimelig å anta at det er bare et spørsmål om tid før også denne vil komme på norsk. Alle bøkene er avsluttende, så man trenger ikke lese dem i rekkefølge. Jeg har likevel valgt å gjøre det fordi jeg synes det å følge Alan Banks’ personlige utvikling er interessant.

Her er et klipp der Peter Robinson snakker litt om Alan Banks og serien (filmen er ift. utgivelsen av Djevelens venn):


Men Alan Banks finnes ikke bare i bokform, noen av bøkene har blitt filmatisert i en tv-serie kalt Inspector Banks. NRK har tidligere vist noen av episodene fra denne. Her er et lite reklameklipp fra TV-serien:


Jeg må innrømme at jeg ikke liker TV-serien selv, dessverre. Den er sikkert god, men han som spiller Alan Banks er bare helt feil for meg. Men TV-serien er nok ellers bra, jeg bare velger å holde meg til bøkene.

Uansett, for alle som er glad i god krim: sjekk ut Peter Robinson!

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar