En blogg hovedsaklig om bøker, men også om film og annen moro.

mandag 14. mars 2011

Forfatteranbefaling: Trudi Canavan

Magi, action og god historiefortelling er noen av grunnene til at fantasyelskere burde sjekke ut forfatter Trudi Canavan.

Trudi Canavan er en australsk fantasyforfatter jeg oppdaget ved en ren tilfeldighet. Et forlokkende bokcover i bokbutikken gjorde at jeg først plukket med meg ”The Magician’s Apprentice” hjem. Siden da har jeg vært fan.

Canavan skriver på en spennende måte og har alltid god driv i fortellingene sine. Til tross for at mange av elementene i bøkene er kjente saker for fantasylesere har hun likevel en annerledes vinkling på det hele. Hun er også en forfatter som liker å overaske, og historien tar ofte en annen vending enn man forventer.

Trudi Canavans første utgivelse var ”The Magician’s Guild” som kom i 2001. Dette var første bok i triologien ”The Black Magician’s Triology”. I denne første boken ble leseren introdusert for det fiktive landet Kyralia, et land der magikere er en viktig del av samfunnet. Magikerne er organisert i et eget laug og trener opp unge, nye magikere på et eget akademi. Det er kun folk fra overklassen av samfunnet som blir plukket ut til å bli trent som magikere, vel å merke om de har magisk potensial. I dette samfunnet der kontrasten mellom fattig og rik er stor møter vi Sonea, en jente langt nede på samfunnets rangstige. Ved en tilfeldighet oppdager både Sonea og de etablerte magikerne at hun har magi, noe som meget sjelden utvikles av seg selv. Sonea flykter i den tro at magikerne er ute etter henne, mens de på sin side vil ha tak i henne før hun mister kontroll over magien. Dette er starten på en spennende reise inn i Canavans magiske univers.


Utdrag fra ”The Magician’s Guild:
“The old magician paused. ‘If this young woman is a natural, we should expect her to be more powerful than our average novice, possibly even more powerful than the average magician.’"
Bok to og tre i triologien, ”The Novice” og ”The High Lord” forteller Soneas historie videre. Uten å røpe for mye vil jeg bare si at det blir bare mer og mer spennende etter hvert.

Etter triologien var ferdig tok det noen år før lesere igjen kunne få vite mer om livet i Kyralia. I mellomtiden skrev Canavan ”The Age of the Five Triology”, som er satt i en annen fiktiv verden. Denne serien har jeg ennå ikke lest, men det gleder jeg meg til. I 2009 vendte Canavan så tilbake til Kyralia, med ”The Magician’s Apprentice” som altså ble den første boken jeg leste av forfatteren. Denne boken er satt tilbake i tid, flere århundrer før hendelsene i ”The Black Magician’s Triology”. Uansett om man har lest triologien eller ikke er dette en god historie, og om man har lest triologien først vil jeg tro den gir svar på en del man har lurt på der.Utdrag fra ”The Magician’s Apprentice”:

“It was hard not to imagine the worst. The villagers hadn’t stopped muttering about the foreign magician visiting Lord Dakon’s house since he had arrived, and it was hard not to be infected by their fear and awe.”
Siden da har Canavan begynt på en ny triologi fra Kyralia, som tar opp igjen tråden i Soneas historie. Foreløpig er kun første bok utgitt, ”The Ambassador’s Mission” og dette lover bra! Canavan er bare blitt enda bedre til å skrive siden sist.Utdrag fra ”The Ambassador’s Mission”:

“Over half the Thieves – the leaders of underworld criminal groups in Imardin – had perished these last few years. Each in different ways and most from unnatural causes. Stabbed, poisoned, pushed from a tall building, burned in a fire, drowned or crushed in a collapsed tunnel. Some said a single person was responsible, a vigilante they called the Thief Hunter.”
Nå gleder jeg meg stort til neste bok som kommer i mai i år. Den har fått tittelen ”The Rouge”. For mer info ser forfatterens hjemmeside: www.trudicanvan.com


PS: Beklager manglende linjeskift enkelte steder. Jeg vet ikke hvorfor, men Blogger lagrer ikke alle linjeskiftene mine og jeg får ikke endret det. Hvis noen har noen råd, så gi meg gjerne en lyd.

1 kommentar:

  1. Jeg fant også Canavan ved en ren tilfeldighet og falt for omslaget. Black Magician er noe av det beste jeg har lest innenfor sjangeren. Jeg synes derimot ikke hun har klart å følge opp i de siste bøkene. Særlig The Magician's Apprentice synes jeg var dårlig, virkelig dårlig. I siste boka er jeg usikker, men jeg skal absolutt følge henne videre.

    SvarSlett