søndag 29. juli 2012
Mitt liv i litteratur
Describe Yourself: Fem tusen kilometer i sekundet
How Do You Feel: Livet er til å holde ut, tross alt
Describe Where You Currently Live: Close to home
If You Could Go Anywhere, Where Would You Go: Dragonworld
Your Favourite Form of Transportation: Siste buss til Woodstock
Your Best Friend is: The witch of Portobello
You and Your Friends are: Våpensøstrene
What's the Weather Like: All the colours of darkness
Your Fear: Jotnens hjemkomst
What's the Best Advice You Have to Give: Bli sint!
Thought for the Day: It’s not about the horse
How I Would Like to Die: Den skarpeste kniven
My Soul's Present Condition: Friksjonar
fredag 15. juni 2012
Fengende om drager og drageriddere
Bokanmeldelse av Dragonflight av Anne McCaffrey. Første bok i serien Dragonriders of Pern.
Terningkast: 4
Jeg innrømmer det: jeg digger drager. Vampyrer, trollmenn eller hester med vinger, joda det er stilig det også, men det er ingenting som er så magisk som en drage. Det var derfor på høy tid at jeg endelig kom i gang med å lese Anne McCaffreys serie Dragonriders of Pern. Serien er på mange måter en klassiker innen den fantastiske litteraturen, men selv om både drager og et middelalderlignende samfunn kan gi inntrykk av at bøkene hører hjemme i fantasysjangeren går faktisk Dragonriders of Pern under kategorien science-fiction. Pern er nemlig navnet på en planet som for lenge siden ble befolket av mennesker fra jorden, men de to planetene har så mistet kontakten.
Så hva handler Dragonflight om? På Pern er den største trusselen threads. Når Perns bane kommer i nærheten av naboplaneten the Red Star, faller threads fra himmelen, en farlig materie som ødelegger alt plante- og dyreliv det kommer i kontakt med. De eneste som kan beskytte planeten er da dragene og deres riddere. Når Dragonflight starter er det gått lang tid siden siste gang det falt threads fra himmelen, og uten den overhengende trusselen har respekten for drageridderne gått nedover. Mange tror ikke lenger at threads eksisterer. Kombinert med dårlig lederskap har dette ført til en sterk nedgang i dragestanden. Et nytt dronningegg er lagt etter at den gamle dronningen døde, og dette egget trenger nå en ridder. Kan denne ridderen kanskje være den viljesterke ungjenta Lessa i det avsidesliggende Ruatha?
Historien i Dragonflight er helt klart fengende. McCaffrey har klart å skape en troverdig og spennende verden det er lett å leve seg inn i. Spesielt hovedpersonen Lessa er en gjennomført karakter med en interessant kompleksitet. Likevel føltes historien tidvis noe hakkete. Noen ganger gikk det hele litt fort fram. Dessuten følte jeg tidvis som om jeg satt og hørte på noens interne samtale; det var nemlig flere ganger elementer jeg følte ble litt dårlig forklart. Jeg som leser ble da sittende og gjette meg fram til sammenhengen. Alt i alt synes jeg likevel at boken var fengende fra start til slutt. Det er derfor ingen tvil om at jeg kommer til å lese flere bøker i serien.
lørdag 26. mai 2012
Fine smykker for fantasyfolk
onsdag 23. mai 2012
Eksamenstid
Og gleder meg til lange rideturer i lyse sommerkvelder. Snart.
søndag 6. mai 2012
En smakebit på søndag: Friksjonar
fredag 4. mai 2012
May the fourth be with you!
fredag 20. april 2012
Spennende bok om hemmelighetenes konsekvenser
torsdag 29. mars 2012
Tips til påskekrim: Peter Robinson
Påske er krimtid. Her er mitt tips til en glimrende krimforfatter som fortjener å bli oppdaget av flere.
For de som har vært innom bloggen min før er kanskje ikke Peter Robinson et nytt navn. Det er ikke til å stikke under en stol at jeg er stor fan av denne britiske krimforfatteren. Sannheten er at jeg har fått helt dilla, og leser nå alle bøkene hans i kronologisk rekkefølge.
Peter Robinson er bosatt i Canada, men kommer opprinnelig fra Yorkshire. Og det er nettopp i Yorkshire at handlingen i bøkene hans foregår. I den fiktive byen Eastvale i North Yorkshire holder politietterforskeren Alan Banks til. Banks er egentlig sørfra, og har lang fartstid bak seg i the Met i London. Men storbyens vold og stress tærer på Banks, og han flytter nordover, sammen med familien, i håp om et mer fredelig liv. Men livet på landet er ikke fullt så fredelig som Banks forventet. Selv i det idylliske Yorkshirelandskapet er det mennesker med mørke sider, og når det skjer et mord er det Inspector Alan Banks som må oppklare det hele.
Peter Robinsons bøker er velskrevne og underholdene, slik god krim skal være. Robinson er en god historieforteller, og skaper spennende mysterier som ofte tar overaskende vendinger. Dette er likevel trekk ved de fleste krimbøker. Det jeg liker så godt med Alan Banks-serien er kontrasten mellom det vakre og sjarmerende hverdagslivet i The Yorkshire Dales, og forbrytelsene som forgår der. Jeg orker ikke lese krim der alt er mørkt og trist. Jeg orker ikke lese forfattere som virker som om de konkurrerer om å beskrive de mest groteske og bestialske forbrytelser i detalj. Med Peter Robinson slipper jeg dette. Han trenger ikke gå ned på gørr-nivå for å skrive en god krim. Med en svært sympatisk hovedrolleinnehaver, som ofte er å finne på koselige landsbypuber, er Peter Robinsons bøker krim av et helt annet kaliber.
Første boken om Alan Banks, Gallows View, kom ut i 1987. Siden da har det blitt utgitt 20 bøker i serien om Alan Banks, den siste i fjor. I Norge var vi litt sent ute med å oppdage denne glimrende krimforfatteren, og ikke før i år 2003 kom en Peter Robinson roman på norsk. Siden da har 7 av Peter Robinsons bøker fått norsk språkdrakt.
Oversikt over Alan Banks serien:
1. Gallows view
2. A dedicated man
3. A necessary end
4. The hanging valley
5. Past reason hated
6. Wednesday's child
7. Dry bones that dream
8. Innocent graves
9. Dead right
10. En usedvanlig tørr sommer
11. Cold is the grave
12. Etterspill
13. The summer that never was
14. Lek med ild
15. Strange affair
16. En bit av mitt hjerte
17. Djevelens venn
18. Alle mørkets farger
19. Dødelig sjarm
20. Before the poison
(Klikk på linkene for å komme til de av bøkene jeg har anmeldt tidligere)
Som listen viser er bok 1-9, 11, 13, 15 ikke oversatt til norsk. Heller ikke den aller siste boken er oversatt, men det er rimelig å anta at det er bare et spørsmål om tid før også denne vil komme på norsk. Alle bøkene er avsluttende, så man trenger ikke lese dem i rekkefølge. Jeg har likevel valgt å gjøre det fordi jeg synes det å følge Alan Banks’ personlige utvikling er interessant.
Her er et klipp der Peter Robinson snakker litt om Alan Banks og serien (filmen er ift. utgivelsen av Djevelens venn):
Men Alan Banks finnes ikke bare i bokform, noen av bøkene har blitt filmatisert i en tv-serie kalt Inspector Banks. NRK har tidligere vist noen av episodene fra denne. Her er et lite reklameklipp fra TV-serien:
Jeg må innrømme at jeg ikke liker TV-serien selv, dessverre. Den er sikkert god, men han som spiller Alan Banks er bare helt feil for meg. Men TV-serien er nok ellers bra, jeg bare velger å holde meg til bøkene.
Uansett, for alle som er glad i god krim: sjekk ut Peter Robinson!
tirsdag 27. mars 2012
Trenger Norge en boklov?
20. mars var det debatt på Litteraturhuset i Oslo, der temaet var "Trenger Norge en boklov?" Et spennende tema, og for oss som ikke kunne være der er det kjekt at det hele kan sees på nettet i etterkant. Ved å klikke her kan du se debatten.
Her er også en fersk kommentar på saken, publisert i Dagbladet i dag.
mandag 5. mars 2012
lørdag 11. februar 2012
Lite original historie
Bokanmeldelse av ”Ever – for alltid” av Alyson Noël – første bok i serien ”De udødelige”
Terningkast: 3
Jeg ble fort irritert på boken til Alyson Noël. Det hele er nemlig så velkjent, men ikke på en positiv måte. Kanskje har min misnøye med boken mest med at jeg er en del år eldre enn aldergruppen boken er beregnet på. Men det hele blir rett og slett litt for uoriginalt.
Uansett. Boken handler om Ever, som er eneste overlevende etter et bilkrsæj der foreldrene og lillesøsteren mistet livet. Etter ulykken kan hun plutselig se andres auraer og lese tankene deres. Dette er selvsagt en slitsom tilværelse for Ever, så da hun møter Damen blir hun umiddelbart tiltrukket av ham. I tillegg til å være kjekk er han nemlig den eneste hun ikke verken kan lese tankene eller se auraen til.
Som sagt er det lite originale ideer i Alyson Noëls bok. Det er veldig mye som er mistenkelig likt andre liknende bøker. Jeg plages også av språket, som tidvis virker platt og dårlig. Deler av plotet er også lite overbevisende.
På den positive siden har boken et godt driv, og forfatteren vet hvordan hun skal bygge opp spenning. Det mangler ikke spenningsmomenter. En del av boken handler også om det å være annerledes, å ikke være som alle andre i et miljø der det å være populær er svært viktig. Et fint og viktig tema for en ungdomsbok.
Alt i alt er det en bok som passer fint for de som ikke får nok av overnaturlige romanser, og som ikke synes det gjør noe at det blir litt uoriginalt. For andre kan det fort bli litt irriterende lesning.
mandag 6. februar 2012
Arven (Eragon bok 4) kommer på norsk i april
Nå ser det likevel ut som det finnes en dato: i følge hagenbok.no er Arven i salg fra 9. april!
Da er det bare å glede seg! Selv har jeg lest den på engelsk, og anbefaler den på det sterkeste. Min anmeldelse av boken kan leses her.
søndag 5. februar 2012
En smakebit på søndag: Wednesday's Child
Nok en gang befinner jeg med i the Yorkshire Dales med inspektør Alan Banks. Denne ukens smakebit kommer fra boken Wednesday's Child av Peter Robinson:
"You look pretty close to murder, too. I think it's time you took a break, that's all"
(side 127)
En smakebit på søndag er en ukentlig utfordring hos Flukten fra virkeligheten. Stikk innom der for å lese flere smakebiter eller legge til din egen.
mandag 9. januar 2012
Nok en krimvinner fra Peter Robinson
Bokanmeldelse av «Past Reason Hated» av Peter Robinson.
Terningkast: 5
Det er snart jul i the Yorkshire Dales og når snøen daler ned er idyllen fullkommen. Julefreden blir likevel forstyrret når en ung kvinne blir funnet knivdrept i sitt eget hjem. Etterforsker Alan Banks blir satt på saken. At offeret er lesbisk er noe kontroversielt i the Yorkshire Dales på starten av 90-tallet. Når hun i tillegg har en mystisk fortid må Banks stadig se saken fra nye vinkler for å fange morderen.
«Past Reason Hated» er Robinsons femte bok om Alan Banks, og ble opprinnelig utgitt i 1992. Dette setter sitt klare preg på boken, spesielt i forhold til holdningen til homoseksualitet som kommer til uttrykk i boken: mange av karakterene synes dette er rart og noen bruker uttrykk som «unaturlig» og «perverst». Verden har heldigvis gått framover siden den gang, men å lese Robinsons bok gir et godt innblikk i en annen tid. Diskusjonene mellom Banks og offerets partner om dette temaet er spesielt interessante.
Ellers gir også boken nye perspektiver på Banks selv. Unge Susan Gay har nylig blitt forfremmet til etterforsker og jobber nå med Banks. Hennes tanker omkring Banks’ metoder lar leseren se ham i et nytt lys. Som leser får man ofte ta del i Banks tankeprosess omkring hvordan han jobber, men å lese Susan Gays tanker om det gir en annen vinkling.
Noe av det jeg liker best med bøkene om Alan Banks er karakterutviklingen. Mordmysteriet i seg selv er selvsagt spennende, men det er å lese om Banks’ personlige utvikling som gir bøkene en ekstra dimensjon. Alan Banks er en spennende person å følge.
Boken anbefales til alle som liker en god krim med et spennende persongalleri og en god fortellerstemme.
søndag 8. januar 2012
En smakebit på søndag: The Crystal Shard
Jeg er akkurat i gang med en ny fantasyserie jeg har fått anbefalt av en venninne; "The Icewind Dale Triology" av R. A. Salvatore. Jeg har lest rundt 100 sider av den første boken, og så langt virker det spennende. Smakebiten jeg deler med dere er fra "The Crystal Shard" side 86:
"Goblins were convenient, but the wizard longed to have humans bowing before him, real men like the ones who had persecuted him all his life."
En smakebit på søndag er en ukentlig utfordring på bloggen Flukten fra virkeligheten. For å se flere smakebiter kan du gå hit.
torsdag 5. januar 2012
Lesemål 2012
Etter mye grubling fram og tilbake har jeg satt meg noen lesemål for året 2012 jeg også.
Off the Shelf
I år som i fjor blir jeg med på Off the Shelf utfordringen. Jeg synes ideen er knakende god, og den fikk meg i fjor til å lese bøker jeg ellers ville latt stå å støve ned i bokhyllen.
Jeg har i år tenkt å utfordre meg selv til å lese ti bøker i Off the Shelf utfordringen. Følgende titler planlegger jeg å lese:
1. «Graceling» av Kristin Cashore
2. «Priestess of the White» av Trudi Canavan
3. «Drømmehjerte» av Cecilie Samartin
4. «A Game of Thrones» av George R. R. Martin
5. «I Djengis Khans rike» av Stanley Stewart
6. «The Dragon Token» av Melanie Rawn
7. «Dressed to Kill» av Charlotte Madison
8. «The Last Horsemen» av Charles Bowden
9. «The Magicians» av Lev Grossman
10. «Den gylne notatbok» av Doris Lessing
Om du vil ha mer info om utfordringen Off the Shelf 2012 kan du se her.
Ungdomsbøker
Nå når jeg jobber på biblioteket har jeg lyst å sette meg litt mer inn i hva ungdommene liker å lese. Jeg planlegger derfor å lese minst fem ungdomsbøker i 2012. Tror dette kan bli skikkelig gøy.
Tegneserieromaner
I fjor oppdaget jeg gleden ved denne sjangeren, og tror helt klart det kan være spennende å utforske tegneserieromanenes verden. Planen er derfor å lese minst tre tegneserieromaner i 2012.
Kindle
Jeg har nylig bestilt meg en Kindle, og gleder meg som en unge til å få den i hendene. Jeg er veldig spent på hvordan jeg kommer til å like konseptet e-bøker og å lese på Kindle. Jeg utfordrer derfor meg selv til å lese minst fem bøker på Kindle i 2012.
Utenom disse punktene er målet med leseåret 2012 å kose meg mest mulig med lesingen og forhåpentligvis oppdage noen nye favoritter i bøkenes verden. Jeg gleder meg!
mandag 2. januar 2012
En smakebit på... mandag: Past Reason Hated
"The scene possessed a picturesque quality, he felt, which even extended, at first, to masking the uglinessof the corpse on the sofa" (s. 12)
Smakebit på en søndag er en ukentlig utfordring på bloggen Flukten fra virkeligheten. For å se flere smakebiter gå hit.