En blogg hovedsaklig om bøker, men også om film og annen moro.

mandag 9. januar 2012

Nok en krimvinner fra Peter Robinson

Bokanmeldelse av «Past Reason Hated» av Peter Robinson.

Terningkast: 5

Det er snart jul i the Yorkshire Dales og når snøen daler ned er idyllen fullkommen. Julefreden blir likevel forstyrret når en ung kvinne blir funnet knivdrept i sitt eget hjem. Etterforsker Alan Banks blir satt på saken. At offeret er lesbisk er noe kontroversielt i the Yorkshire Dales på starten av 90-tallet. Når hun i tillegg har en mystisk fortid må Banks stadig se saken fra nye vinkler for å fange morderen.

«Past Reason Hated» er Robinsons femte bok om Alan Banks, og ble opprinnelig utgitt i 1992. Dette setter sitt klare preg på boken, spesielt i forhold til holdningen til homoseksualitet som kommer til uttrykk i boken: mange av karakterene synes dette er rart og noen bruker uttrykk som «unaturlig» og «perverst». Verden har heldigvis gått framover siden den gang, men å lese Robinsons bok gir et godt innblikk i en annen tid. Diskusjonene mellom Banks og offerets partner om dette temaet er spesielt interessante.

Ellers gir også boken nye perspektiver på Banks selv. Unge Susan Gay har nylig blitt forfremmet til etterforsker og jobber nå med Banks. Hennes tanker omkring Banks’ metoder lar leseren se ham i et nytt lys. Som leser får man ofte ta del i Banks tankeprosess omkring hvordan han jobber, men å lese Susan Gays tanker om det gir en annen vinkling.

Noe av det jeg liker best med bøkene om Alan Banks er karakterutviklingen. Mordmysteriet i seg selv er selvsagt spennende, men det er å lese om Banks’ personlige utvikling som gir bøkene en ekstra dimensjon. Alan Banks er en spennende person å følge.

Boken anbefales til alle som liker en god krim med et spennende persongalleri og en god fortellerstemme.

1 kommentar:

  1. Jeg har ikke lest noen bøker av Peter Robinson, men det må jeg nok gjøre noe med. Mannen min og jeg har tatt for oss norsk krimforfattere det siste halvannet året, og det er en ganske uutømmelig kilde :-)

    SvarSlett