En blogg hovedsaklig om bøker, men også om film og annen moro.

fredag 31. desember 2010

Årets leseopplevelser 2010


I dag er årets siste dag og leseåret 2010 har vært et bra år for meg. Det har vært et år der jeg har oppdaget nye forfattere og oppdaget at min boksmak er mer variert enn jeg trodde. Jeg har dessverre lest få bøker som faktisk ble utgitt i 2010, de fleste er av eldre årgang. Derfor er dette ikke en oppsummering av bøker fra året 2010, men noen av mine leseopplevelser i det siste året.

Årets absolutt beste leseropplevelse: Wuthering Heights av Emily Brontë

For en bok! Uavhengig av om man liker den eller ei er dette en bok som kryper under huden på en og blir der. Og jeg liker den. Sjansen er derfor stor for at dette er en av de bøkene jeg aldri kommer til å glemme. Det er grusomt og det er vakkert, og det er rett og slett noe av det beste jeg har lest. Uten tvil den beste leseropplevelsen i året som gikk.

Årets overraskelse: Sense and Sensebility av Jane Austen

Jeg har alltid trodd at Jane Austen var noe romantisk suppegreier fra 1800-tallet, altså noe som absolutt ikke passer meg. Snakk om å ta feil! Språket er så nydelig at jeg til tider satt med gåsehud og Austen har en fin, var måte å fortelle historien på. Jeg rett og slett elsker det! Det blir definitivt mer Jane Austen på meg i framtiden.

Årets fantasy: The Black Magician’s triology av Trudi Canavan

Siden fantasy er det jeg leser mest, matte det bli en egen kategori for denne sjangeren. Og i år er det Canavans triologi som har vært det beste innen fantasy. Det er egentlig ganske standard fantasy, og jeg hadde ikke trodd det skulle falle så i smak. Men å lese denne triologien var noe av det artigste jeg leste dette året. Canavan er en god historieforteller og jeg levde meg virkelig inn i hennes verden. Jeg gleder meg til å lese mer av denne forfatteren.

Årets dårligste leseopplevelse: The Adventures of Huckleberry Finn av Mark Twain

At jeg ikke likte denne boken kom ikke som noen overraskelse på meg. Jeg leste Tom Sawyer da jeg var liten, og husker hvor lite jeg likte den. Da denne boken dukket opp på pensum var jeg derfor ikke spesielt glad. Og boken var like gørrende kjedelig som jeg trodde. Jeg liker ikke språket og jeg synes fortellingen er treg og meningsløs. Mark Twain-fansen får gjerne mislike meg nå, men jeg synes dette må være en av verdens mest overvurderte romaner. Usj, usj, usj! Verden hadde klart seg helt fint uten denne boken.

Det var en kjapp oppsummering av noen av mine leseopplevelser det siste året. Nå gleder jeg meg til et nytt år med mange nye bøker. God nytt år!
(Bilde av Chocolate Geek - flickr.com)

1 kommentar:

  1. Jeg leste også "Wuthering Heights" i år, og for en bok det er! Gleder meg til å lese den igjen og igjen..og igjen, for det kommer jeg til å gjøre.

    SvarSlett