En blogg hovedsaklig om bøker, men også om film og annen moro.

torsdag 13. oktober 2011

Ikke for pyserBokanmeldelse av Den siste lærling – heksenes hevn av Joseph Delaney. (Aschehoug: 2011. Kilde: forlaget)

Terningkast: 5.


13-år gamle Thomas Ward er ikke som andre gutter på sin alder. Han er nemlig sjuende sønn av en sjuende sønn og har derfor helt spesielle evner. Når han blir lærling hos Skrømtvokteren blir han tatt med inn i en verden der hekser og andre skumle vesener er dagligdags.

”Advarsel: bør ikke leses etter mørkets frembrudd” stod det på baksiden av boken. Vel, tenkte jeg, det gjelder sikkert ikke for meg som tross alt er voksen. Så feil kan man ta. Joseph Delaneys bok er nemlig ikke bare velskrevet og underholdende, den er også nervepirrende skummel. Fortellerstilen har en god rytme, som gjør boken til en behagelig leseropplevelse. Thomas er en person man lett får medfølelse med, og når han gjør feil (noen ganger med katastrofale følger) er jeg der sammen med ham i vanskene. Å være skrømtvokterens lærling er nemlig ikke lett!

”Kryss denne grensen, sa den, så river jeg ut hjertet på deg. Kryss denne grensen, så skal jeg gnage beina dine til grøt og gørr. Kryss denne grensen, så vil du ønske at du aldri hadde blitt født”
Side 160.

I det hele tatt er dette en glimrende ungdomsbok. Har man først begynt på denne boken er det ikke et alternativ å legge den fra seg: dette er en bok som slukes! Det eneste man må finne ut før man åpner boken er om man virkelig tør å lese den…

Denne boken har jeg fått av forlaget for å anmelde den. Anmeldelsen min er likevel selvfølgelig helt ærlig og basert på det jeg personlig synes om boken.

Ingen kommentarer:

Legg inn en kommentar