En blogg hovedsaklig om bøker, men også om film og annen moro.

fredag 29. april 2011

Kart til besvær

En fantasybok ser ikke ut til å være komplett uten et kart. Men hvorfor er da så mange av dem rett og slett elendige?

En fantasybok tar leseren inn i en helt ny verden. Og når man ferdes i nye områder er selvsagt et kart nyttig. Derfor har de fleste fantasybøker et kart over den fiktive verden karakterene lever i. Men *grøss og gru* hvorfor må disse kartene være så dårlige? Se på Tolkiens kart over Middle Earth – det er sånn et godt kart burde være!

Eksempler på kartsynder i fantasybøker:

- Kartet er nærmest blankt. Et kjempestort land med bare fire-fem steder verdt å nevne på et kart? Totalt urealistisk! Og hva i alle dager er vitsen med kartet da?

- Stappfullt kart. Det motsatte kan også være problemet. Noen forfattere lasser på med så mange stedsnavn at det er umulig å finne fram.

- Karakterene i boken er stadig på reise til steder ikke avmerket på kartet. Hvorfor i alle dager har forfatteren laget et kart når personene i bøkene stadig vekk befinner seg i områder som ikke er avmerket på kartet? Forvirrende og irriterende.

- Dårlig trykket kart. Dette er ikke noe jeg har opplevd ofte, men i triologien jeg leser nå er kartet så utydelig trykket at jeg knapt klarer å lese et stedsnavn.

- Området der handlingen foregår er detaljert, resten av landet/landene er omtrent blanke. Jeg skjønner selvsagt at det er vanskelig for forfatteren å finne på ørti stedsnavn. Men det er hyggelig når kartet ligner på et virkelig kart; at det med andre ord faktisk finnes mange steder i verden.

- Ingen utvikling. I løpet av bokserier skjer det av og til at områder blir slått sammen eller får nye navn. Da er det umåtelig irriterende at ikke kartene blir oppdaterte. Det er kjedelig å sitte med samme kart i bok fem som i den første, når man vet at krigen i bok tre førte til store endringer.

Men heldigvis så er det ikke kart som er det viktigste i en fantasybok. At forfatteren kan skrive er selvsagt mye viktigere. Jeg vil mye heller ha en god bok med et dårlig kart enn en dårlig bok med et godt kart… Også er det alltid det evige spørsmålet: hva befinner seg utenfor kartet?
Øverste bildet er kart over Robin Hobbs verden Gernia, mens nederste viser Trudi Canvans verden Kyralia. Begge er relativt gode kart, men slet med problemet der karakterene stadig befant seg i områder ikke avmerket på kartet.


1 kommentar:

  1. Når du sier det - du har helt rett! Jeg har registrert det så mange ganger, men det kommer liksom aldri helt fram i hodet, før jeg leste det her. Så mange elendige kart! Helt utrolig! Og av og til ingen kart. Like håpløst. Hmpf. Bra innlegg.

    SvarSlett