En blogg hovedsaklig om bøker, men også om film og annen moro.

søndag 6. januar 2013

Leseåret 2012 - en oppsummering

På tide å oppsummere året som gikk!

En kjapp titt i min virtuelle bokhylle hos bokelskere.no avslører at jeg i 2012 leste 32 bøker. Dette er jeg veldig fornøyd med. For det første var 2012 et supertravelt år der jeg måtte fokusere på å lese pensum framfor å lese for min egen del. Dessuten liker jeg ikke å være en boksluker. Det er ikke noe mål for meg å lese mest mulig bøker i løpet av et år. Jeg trenger tid til å fordøye en bok og la den synke inn. 32 er derfor et passe antall å ha lest i det hektiske 2012.

Så, hva leste jeg i 2012?

Krim

Det ble en del krim i året som gikk. Jeg pleier ofte å si at jeg egentlig ikke liker krim. Ikke fordi jeg har noe i mot sjangeren, jeg bare går rundt og tror at det er en sjanger som ikke passer for meg. Vel, vel, jeg svelger gjerne den kamelen nå. For jeg er nok en krimleser, i hvert fall i perioder. Og fjoråret var tydeligvis en slik periode: 13 av bøkene jeg leste i fjor var nemlig krim. Dette kan hovedsakelig skyldes at jeg i slutten av 2011 falt pladask for krimforfatter Peter Robinson og satte dermed i gang med å lese alle hans bøker om den herlige politimannen Alan Banks, noe som fortsatte i 2012. Peter Robinson har jeg nevnt flere ganger her på bloggen, og jeg henviser derfor hit for mer info om denne glitrende krimforfatteren.

Etter å ha lest Peter Robinson var jeg veldig sugen på mer britisk krim og kastet meg derfor over en favoritt fra TV-skjermen i bokform: det var på tide å bli kjent med inspektør Morse på papir. Jeg satte i gang med Colin Dexters første bok om den sjarmerende detektiven i Oxford, Siste buss til Woodstock. Der ble jeg dessverre grundig skuffet. Svulstig språk, tåpelige klisjeer og trasige karakterer gav ikke mersmak. Jeg har likevel ikke helt gitt opp Morse enda. Som alle forfattere håper jeg at også Colin Dexter utviklet seg gjennom sitt forfatterskap og jeg tenker å prøve noen flere Morse-bøker for å se om det finnes noe bedre litt senere i serien.

Ellers leste jeg også den fornøyelige feel good-krimmen På sporet av Spencer Quinn. En herlig bok der fortelleren er en hund. En fantastisk bok som jeg anbefaler på det sterkeste!

Fantasy/sc-fi

Jeg leste selvsagt også en del fantasy og sci-fi, men litt mindre enn jeg egentlig skulle ønske. Bare 8 ble det, og det er ulikt meg!

Siste bok i Trudi Canavns Traitor Spy-triologi kom ut, og jeg gledet meg voldsomt. Tittelen var The Traitor Queen. Jeg ble dessverre en anelse skuffet. Boken var ikke dårlig, det var bare litt antiklimaks etter de to forestående.

Jeg fikk endelig også lest Den mørke materien av Phillip Pullman, en triologi jeg har villet lese lenge. De to første bøkene var fantastiske, men tredjeboken skuffet dessverre stort. Det er likevel en serie jeg vil anbefale alle fantasyfans å lese.

Jeg leste også fantay/sci-fi beregnet på ungdom, der finnes det ofte mange godbiter! Ever – for alltid av Allyson Noël likte jeg svært dårlig, mer om den her. Og mens jeg elsket Cassias valg av Ally Condie, første i Matched-triologien, synes jeg andreboken holdt dessverre ikke den samme standarden. Jeg er likevel spent på siste bok i serien.

Endelig tok jeg meg også tid til å begynne på en drageklassiker jeg har siklet på lenge: Anne McCaffreys Dragonriders of Pern-serie. Jeg begynte med første bok, Dragonflight. Og joda, det var mye bra (der er jo drager der!). Men jeg ble dessverre ikke så begeistret som jeg håpet.  Boken ble fullført, og jeg likte den, bevares. Jeg blogget om den her. Men jeg lånte også bok nummer to på biblioteket, og da lånetiden var ute og boken ikke var utlest sendte jeg den tilbake med god samvittighet. Kanskje gjør jeg et nytt forsøk på å besøke Pern igjen, men foreløpig frister det ikke.

Sakprosa

5 av fjorårets titler er sakprosa, noe som faktisk overrasket meg litt. Jeg hadde ikke innsett at det var såpass. Mye av det handler (ikke overaskende) om kultur og litteratur. Om å skrive av Hans Olav Brenner, Det eventyrlige av Tor Åge Bringsværd og Friksjonar av Marta Norheim er alle bøker jeg anbefaler på det sterkeste. Sistnevnte har jeg blogget et utdrag fra her.

Jeg leste dessuten den engasjerende Bli sint! Av Stephanie Hessel, en pamflett med historisk sus. Definitivt interessant!  Jeg leste også Coco Chanel-biografien skrevet av Sissel Hoffengen. Veldig interessant om en spennende person, skrevet på en lettfattelig måte. Ble lest på rundt en time i sofakroken, og jeg koste meg!

Topp 3 i 2012

Ellers bestod fjoråret av forskjellige skjønnlitterære bøker, både store høydepunkt og bøker som allerede har begynt å forsvinne i glemselen, uten at det plager meg nevneverdig. Dersom jeg skal velge mine tre toppfavoritter fra fjoråret blir det disse:

1. Normans område av Jan Kjærstad. Fine, fine boken. Nydelig språk og herlig historie for alle oss som elsker bøker. Til tross for en litt corny slutt var dette årets absolutte favoritt.

2. Den skarpeste kniven av Phillip Pullman. Dette var min favoritt i triologien, og jeg regner det som en av de aller beste fantasybøkene jeg har lest. Derfor var det ekstra trist at bok nummer tre var sånn en skuffelse... Men, men, jeg storkoste meg uansett med denne.

3. Final account av Peter Robinson. Hvis jeg skal plukke en favoritt av de mange bøkene jeg leste av Peter Robinson blir det denne, men jeg anbefaler absolutt alle. Erkebritisk krim på sitt beste!

Bloggåret 2012

Bloggmessig må jeg vel kunne si at året 2012 var rett og slett elendig. Mitt forrige blogginnlegg var i juli. Kremt. Mitt bidrag i bokbloggosfæren i 2012 har dermed vært minimalt. Jeg kan dessverre ikke love bot og bedring, da det er livets generelle travelhet i kombinasjon med min skrivelyst som avgjør hvor mye jeg blogger. Begge deler ser ut til å være vanskelig å kontrollere. Når jeg publiserer dette innlegget kan jeg i hvert fall skryte på meg at jeg har blogget en gang i 2013. Så får tiden vise om det kommer mer.

3 kommentarer:

 1. Fin oppsummering:) Godt nytt år:)

  SvarSlett
 2. Bra du likte Philip Pulmanns bøker :) Disse likte jeg også godt.. Men mange år siden jeg leste dem.. Så husker ikke hva jeg syns om tredje boken :/

  Ønsker deg mange fine lesestunder i 2013 :)

  SvarSlett
 3. Har ikke lest noen av bøkene du likte og anbefale i år 2012, så her noterte jeg masse ned:) Takk for tips!:)

  Ønsker deg ett videre fint leseår i 2013!

  SvarSlett